roomlybox

Bukfenc és az almás fácánmell sült hagymás krumplipürével

Mivel magánhangzók közül még csak az “a”, az “au”  valamint egy “ea” szerepel a hangosszótárban, nem egyszerű kikövetkeztetni, hogy mit is szeretne. Egyszer játszás közben átfordítottam, megtámasztva a kis fejét a tenyeremben, és közben mondtam, hogy: bukfenc! Ez annyira megtetszett neki, hogy attól a pillanattól négykézlábra áll nyújtott lábbal, fejét a földre szegezi és közben felszólít: bau!
És ilyenkor anya átfordít, Mókus kacag és újabb bau! Ezt mindaddig ismételjük, amíg nem érzem, hogy valaki fát hasogat a derekam helyén. Mivel azonban a gyermek már nem pehelysúly, lévén 11,5 kg környékén tendál, azt hiszem a jövőben ez a művelet egyre kisebb ismétlésszámot fog elérni.
Remélem hamar megtanulja majd az önálló bukfencezést.
Nos az ebéd. Fácánmell, némi kolozsvári szalonnával, almával és… gyorsan, jénaiban.
Almás fácánmell sült hagymás krumplipürével

A fácánmellet sózom, borsozom és megszórom sült csirke fűszerkeverékkel. Megy a jénaiba, meglocsolom olajjal – nincs itthon kacsazsír – rádarabolok két, magházától megfosztott savanyú almát, és betakarom vékony kolozsvári szalonna csíkokkal. Mehet a sütőbe 160-170 fokon.
Közben hagyományos krumplipürét készítek: főtt krumpli, só, bors, vaj, forró tej és tejföl. Én hígan szeretem, ahogy régen a menzán csinálták. Egy serpenyőben vajat olvasztok, és beledobok egy fej, nagyon apróra kockázott vöröshagymát. Világos sárgára sütöm, és belekeverem a krumplipürébe minden vajastól. Isteni finom, és feldobja az unalmas krumplipürét.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!