roomlybox

Régi szék felújítása

Van egy csodaszép régi széked? Ne félj a felújítástól! Csak egy kis kézügyesség kérdése.

Jó, persze kell néhány szerszám is hozzá, meg anyag, de alapvetően egy régi szék felújítása sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Amíg jó a szék szerkezete, addig csak egy csodaszép anyag és kreativitás szükséges hozzá.

régi szék felújítása

Nézzük a hozzávalókat, amikre szükséged lesz:

 1. csípőfogó
 2. fényképezőgép (vagy jegyzetpapír és ceruza)
 3. jelölőtoll
 4. olló
 5. kárpitos tűzőgép kapcsokkal
 6. bútorszövet
 7. kárpitosszeg
 8. 0,5 cm Ø kéder (szegőzsinór)
 9. varrógép és erős tű
 10. tűzőszalag
 11. fekete légáteresztő szövet az aljához
 12. textilragasztó vagy díszszegek (opcionális)

 

1. lépés

Távolítsd el a kárpitszegeket a fogó segítségével. Tedd félre őket, jelöld meg, melyiket honnan vetted ki. Fényképezd le az egész szétszerelést, készíts róla jegyzeteket, hogy később tudd, mit honnan vettél ki, hová kell visszarakni.

Próbáld meg a szövetet nem elszakítani, mert ezek szolgálnak majd mintának az új szövet kiszabásához. Ha a kapcsok és szögek erősen rögzítve vannak, akkor próbáld meg ezeket meglazítani előtte egy laposfejű csavarhúzóval. A szövet varrásait óvatosan vágd el ollóval.

régi szék felújítása

2. lépés

Vedd le a régi ülőfelületet, töltetet a székről. Ha koszos, célszerű kimosni, és ha megszáradt, újra felhasználhatod. Ha nagyon viseltes, vagy már nincs tartása, akkor inkább újat tegyél régi helyére.

régi szék felújítása

Ellenőrizd a rugókat és a hevedereket. Ha szükséges cseréld ki, vagy erősítsd meg őket. A székvázat tisztítsd meg, fesd le és hagyd teljesen megszáradni.

 

régi szék felújítása

3. lépés

Vágd le az új töltetet a szék háttámlájához és az ülőfelülethez. Kárpitos tűzőgéppel rögzíts minden darabot a helyére. Szépen hajtsd be a sarkoknál. Az ülőfelületre tehetsz egy plusz szövetet, ami védi az igénybevételtől a töltetet.

 

régi szék felújítása

4. lépés

Helyezd a régi kárpitot az új anyagra, színével lefelé. Figyelj a mintázatra, és úgy vágd ki, ahogy majd látni szeretnéd a széken.  Tűzd össze az anyagokat, hogy ne mozduljon el, és vágd körbe úgy, hogy a széleken ráhagysz plusz 5-8 cm-t.

régi szék felújítása

5. lépés

Jelöld be a régi darab alapján, hogy mennyi a ráhagyás.

régi szék felújítása

6. lépés

Helyezd a kiszabott szövetet a székre, amire már rátetted  töltőanyagot és a borítást is. Húzd jó feszesre, majd fordítsd meg a széket. Kezdd el a kárpitos tűzőgéppel rögzíteni az anyagot. Használj annyi kapcsot, amivel feszesen és simán tudod tartani az anyagot. Ha készen vagy, vágd le a felesleget.

régi szék felújítása

7. lépés

Használd a régi darabokat mintának, amik meghatározzák a szélvarrások hosszát és szélességét. Ez fut majd körbe az ülőfelület oldalán, ezt hívják szélvarrásnak, vagy kédernek.

régi szék felújítása

8. lépés

Helyezd a kédert a szövet közepére, hajtsd rá, majd varrd olyan közel a zsinórhoz, amennyire tudod. Használd a varrógép zippzár-talpát a művelethez.

régi szék felújítása

9. lépés

Tűzd az üléskárpithoz az oldalsó elemet is, végezd el a szükséges kiigazításokat, nézd meg a mintákat. Jelöld meg az alsó szélvarrás (kéder) helyét. Vedd le az oldal elemet a székről, és varrd hozzá a kédert az anyag színére felül, és alul is, ahol megjelölted. A kezdés és a befejezés is a szék hátuljához essen.

régi szék felújítása

10. lépés

Az anyagot színével az ülés  felé tartva tedd a felső kédert a helyére, és tűzd oda, majd tekerd körbe a széken. Igazítsd a helyére az oldalelemet, majd tűzd oda körben.

régi szék felújítása

11. lépés

Hajtsd le az oldalelemet, feszítsd ki szép simára, és igazítsd az alsó kédert a helyére, hogy illeszkedjen a szék alsó széléhez. Tűzd az anyagot a szék alsó részéhez. A sarkokban vágd be az anyagot, hogy ne gyűrődjön meg.

 régi szék felújítása

12. lépés

Helyezd a háttámlaelemet a helyére, majd hajtsd át színével felfelé a szék háttámláján. Tegyél egy tűzőszalagot a háttámla hátuljára, és tűzd oda a helyére.

régi szék felújítása

13. lépés

Hajtsd vissza az anyagot a tűzőszalag felett, és húzd szorosra a háttámla alja felé. Hajtsd alá az anyagot a széleinél, és tűzd meg a szék alatt.

tipp: Használj szövetragasztót vagy kárpitos díszszeget a szélek lezárására.

régi szék felújítása

14. lépés

Vágj egy fekete légáteresztő anyagot az eredeti alapján. fordítsd meg a széket, és a szélek mentén tűzd oda a székhez. Ennek feladata a takarás és a por elleni szigetelés.

régi szék felújítása

15. lépés

Fordítsd vissza a széket és élvezd a munkád eredményét!

régi szék felújítása

forrás: www.bhg.com

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!