roomlybox

Lovaglás és a tejszínes-gombás dámszűz

Lovagolni jó dolog… csak feltornázza magát, spontán, nyereg nélkül. Imbolyog. Jobbra, aztán balra dől, de lelkesen küzd a fennmaradásért. Aztán leesik.

Nem adja fel. Újra nekiveselkedik. Hátulról próbálkozik, far felől. És sikerül neki! Újabb kört teszünk meg, szűnnek a szöszök, miközben négykézláb porszívózom a szőnyeget, Ő pedig a hátamon egyensúlyoz. A kanapéhoz érve levetem magamról, persze nyerítve és felágaskodva.

Még szerencse, hogy az ebéd gyorsan elkészül:

Gombás-tejszínes dámszűz krumplipuffancsokkal

 

A húst lehártyáztam, és miután teljesen pucér volt feldaraboltam kb. 3×3 cm-es kockákra. Mint mindig, most is zsírt olvasztottam – jelenleg sima sertészsírt – és apróra vágott hagymát dinszteltem rajta. Rádobtam a húskockákat, és kicsit megpirosítottam őket. Felöntöttem kevés vízzel, sóztam és borsot őröltem rájuk. Fűszerként majoránna került bele. A vizet mindannyiszor toltam, amíg puha nem lett a hús.

Miután puhára főtt, hozzáadtam a negyedekre vágott csiperkét, és egy marék szárított vargányát. Hogy még pikánsabb legyen, egy teáskanál erdei gombakeverék-őrlemény is gazdagította. (Ezt amúgy a gyulai piacon zsákmányoltam, ahol már beszereztem szegfűgombát és vargánya-őrleményt is korábban. Legközelebb rókagombát szeretnék venni.)

Kb. negyedóra múlva – miután a gomba is megpuhult – egy dl tejszínnel meglocsoltam, és addig főztem együtt, amíg sűrű mártássá varázsolódott.

Amíg a husi puhult, elkészült a puffancs is. Két személyre egy jó nagy krumplit kockára vágtam, és sós vízben megfőztem. Leszűrtem, de a főzőlevét félreraktam, mert még szükség lesz rá a tészta elkészítésénél. A krumplit összetörtem, hozzáadtam 2,5 dkg olvasztott vajat, és szűk egy bögre lisztet. Összekevertem őket, és a főzőlével hígítva könnyű tésztává gyúrtam. Lisztezett deszkán kis hengerekké nyújtottam őket és feldaraboltam 3-4 centis darabokra. Forró olajban pirosra sütöttem a puffancsokat.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!