roomlybox

DIY: olcsó, de csodaszép fejtámla készítésének lépései

Van olyan, amikor csak valami egyszerű és szép dolgot szeretnénk. Semmi extra, csak a letisztult elegancia. Egy kis szín, egy kis minta, hogy feldobjuk a szobát.

Na egy fejtámla ilyen. Nem hivalkodó, de mégis elég nagy. Könnyű elkészíteni, viszont látványos az eredmény. Pazar elegancia néhány jól kiválasztott hozzávalóból. És nem is kerül sokba!

Először is mérd meg a falat, ahová szeretnéd tenni a fejtámlát, majd mérd meg, rajzold fel a falra, hogy mekkora fejtámlát szeretnél. Így látni fogod, hogy milyen arányokkal kell dolgozz.

Ezután oszd négyzetekre a fejtámla helyét, hogy lásd mekkora négyzetekre lesz szükséged. Ha megvan a beosztás, számold ki, mennyi szivacsra van szükséged. Attól függően válassz szivacsvastagságot, hogy milyen vastag fejtámlát akarsz készíteni.

 

Ahhoz, hogy a négyzeteknek szép tartása legyen, kell egy merev hátfal, amire a szivacsot felerősíted. Erre a célra legalkalmasabb a lágy SDF farost lemez, vagy az MDF farost lemez. Ha ragasztod a textilt, és nem tűzöd, akkor a kemény HDF farostlemez is megfelelő hátlapnak.

Most pedig szükséged lesz textilre. Válassz olyan színt és mintát, amilyet csak akarsz. Ha nagy mintás anyagot választasz, akkor különösen – de kis mintás esetében is – figyelned kell a mintaismétlődésre, és arra, hogyan jelenik majd meg a minta a négyzeteken.  Ez nem nehéz, csak egy kis előre számítást igényel.

Ha megvan a megfelelő méretű textil, akkor vágj belőle olyan négyzeteket, ráhagyással, hogy a szivaccsal együtt fel tudd rögzíteni a farost lemezekre. A rögzítést csinálhatod ragasztóval vagy tűzőgéppel, amelyik neked szimpatikusabb.

A fejtámla akkor lesz tartós, ha mindezeket egy hátfalra rögzíted. A hátfalat pedig a falhoz. Ehhez először magát az üres hátfalat kell a falra igazítanod. Ha megvan a helye, akkor jelöld be, hol fogod a falra akasztani. Erre a célra használhatod az egyenes bútorakasztó fület.

fejtámla

Ha kész a helye a falon, akkor rá kell rögzítened a négyzeteket a hátoldalra. Ehhez fordítsd meg az egészet, és a hátoldalán rövid csavarokkal rögzítsd minden négyzet mind a négy sarkát a háttámlához.

Ezután akaszd a helyére a fejtámlát.

És élvezd 🙂

képek forrása

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!