roomlybox

Konyha-tuning vintage módra

A mai soron következő helyiségünk a konyha. Itt aztán rengeteg vintage hangulatú cuccot lehet összeszedni. Sőt, inkább arra kell vigyáznod, hogy a kevesebb néha több. Mint oly sokszor a lakberendezésben, a vintage hangulat esetében is előny az, ha a háttér letisztult, finom színek és vonalak jellemzik, viszont néhány karakteres kiegészítővel felhívod a figyelmet a stílus jellegzetességeire.

A vintage és a shabby chic konyhák jellegzetessége, hogy polcokat vagy vitrines szekrényeket használ a zárt felsőszekrények helyett. Így minden könnyen elérhető. Viszont nincs rengeteg holmi, csak amennyi szükséges! Ha ilyen konyhát akarsz, csomagold el a fölösleges étkészletet, poharat és fazeket. Csak azok maradhatnak, amiket minden nap használsz. A vendégeknek majd előszeded a ládafiából a plusz készletet. A hangsúly a kopott vagy koptatott bútorokon van. Ha ugyanezeket a tárgyakat szépen karbantartva használod, lakkozva vagy festve, akkor az már inkább az európai cottage vagy az amerikai farmhouse és country hangulatot varázsolja a lakásodba. Szóval kapd elő a smirglit, és meglesz az eredmény!

A tányér, a pohár, a fakanalak mindennapi használaton kívül a konyha díszei. Tedd őket méltó helyükre, és máris vintage jelleget adtál a konyhádnak. Fehérre festett polcok, alatta kis akasztókkal. Hasznos és dekoratív. Vintage. Rózsaszínek poharak? Akkor shabby chic.

Mik a jellegzetes vintage hangulatú tárgyak?

Bármi, ami régi (vagy régies) kinézetű, kopott vagy koptatott, kicsit robosztus, rusztikus, de virágokkal és textilekkel kiegészítve már sokkal romantikusabb.  Kosarak, dobozok, agyagtálak, zománcozott kancsók. Mint egy langyos, párás őszi este.

És milyen a shabby chic kiegészítő?

Az is régies, kopottas, de sokkal finomabb, nőisebb, romantikusabb. Sokkal több textil. Sokkal több apróság. Sokkal több virág. És minden rózsaszín és fehér, kiegészítve törtfehérrel, halvány vaníliával, és púderzölddel. Festett és kopott kosarak, fehér finomkerámiák, porcelántálak és -kancsók, csipketerítők. Mint egy illatos tavaszi délután.

Na de visszatérve a konyhára, újfent vedd be magad a nagymama kamrájába vagy nyárikonyhájába és tegyél magadévá mindent, amit már nem használ. Vagy ha használja, alkudozz rájuk… vagy könyörögj értük… vagy adj cserébe valami hiperszuper modern dolgot, amit “Mama, neked ez sokkal jobb lesz!” bizonygatással meg is erősíthetsz. 🙂

Bár szerintem a nagymamák bármit odaadnak neked, ha érzik, hogy ezzel mekkora örömet okoznak.

Vintage konyha

 

kancsó

kancsó2

konyha

kosár

mosogató

sütőforma

Shabby chic konyha

fogantyú

poharak

polc

rózsa

tányérok

tortatál

konyha3

************

És nézzük meg, mi az ami nem vintage és nem shabby chic. Látod a különbséget? A szépen festett bútorok, ápolt fa és fémtárgyak. Szóval nem minden fehér bútor lesz egyből vintage. Pláne nem lesz shabby chic az, amit telezsúfolsz giccsekkel, mint az utolsó képen.

country

country2

country3

rossz példa

forrás

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emőke says:

    Kedves bejegyzés…..nagyon is tetszett!
    Most már csak az a kérdés,mit tegyen az akinek mindkét stílus közel áll a szívéhez-és a hangulatának megfelelően szeretné berendezni az adott teret.Netán a rózsaszín kiegészítőket alkalmanként lecseréli kopott fonott kosarakra,”zománcaveszett” kancsókra?;-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!