roomlybox

Hogyan csinálj rusztikus enteriőrt panelben?

A rusztikus stílushoz sokféle képet társítunk. Mondhatnám azt is, hogy mindenkinek mást jelent. Van aki a paraszti építészetet tekinti annak, van aki a country irányzatot.

Ma már, amikor simán betesszük az lcd kijelzős hűtőt a fából ácsolt asztal mellé, nem nagyon van értelme határokat keresni. A rusztikus stílus alapvető eleme azonban, ami nem változik, az a hanyagul megmunkált, naturalisztikus fa alapanyag. A countrynál inkább szépen festett, karbantartott fabútorok a jellemzőek. 

Ha ez a stílus a vágyad, de panelben laksz, akkor szükséged van némi ötletre, hogy megvalósíthasd, de korántsem lehetetlen. Nézzük, mi kell hozzá:

1. Padló

A padlónak mindenképpen rusztikus tölgy  színű vagy mintázatú alapanyagot válassz. Mivel a konyhába is ezt fogod tenni, olyat keress, ami I. osztályú, és vizes helyiségekbe is tehető. Hogy miért kell a konyhába is fa(utánzatú) padló? Azért, mert gondolj úgy a lakásodra, mint ami fából épült. Nem variálhatod az anyagokat helyiségenként! Minden ugyanabból a fából készül(ne).

rusztikus2

 

rusztikus3

 

2. Mennyezet

Mivel ezek az épületek jellemzően gerendából és deszkából épülnek, használj Te is ilyet a mennyezetre. Nem kell feltétlen fagerendtákat felraknod, csalhatsz is egy kicsit. Van egy nagyon könnyű módja a gerendázásnak: poliuretánból. Ezeket itt találod, többféle méretben és színben.

rusztikus7

 

rusztikus9

 

3. Falak

A falakat festheted, ebben az esetben jellemzően fehérre. Vagy burkolhatod lambériával, ha tényleg fa házban szeretnél élni. Ki mondta, hogy egy panel lakás nem lehet fából?

A lambériát festheted fehérre, vagy lazúrozhatod, attól függően, hogy a rusztikus stílusnak melyik irányzatát választottad. Teheted vízszintesen vagy függőlegesen is. 

De választhatsz követ vagy téglát is, mert a rusztikus stílus minden tájon más alapanyagokból dolgozik. Szóval helyezd el gondolatban a hegyek közé a lakásodat, és máris kőből építkezhetsz.

rusztikus12

 

rusztikus14

 

 

4. Dekoráció

Nagyon sok múlik azon, hogy a kiegészítőket és a színeket hogyan válogatod össze. Sőt, talán mondhatnám azt is, hogy még fontosabb, mint az előzőek, mert ha egy fával beburkolt enteriőrbe modern kiegészítőket teszel, egészen más hangulata lesz, mintha rusztikus dolgokat tennél bele.

Úgyhogy most jön a lényeg! A hab a tortán.

Csaptelepek

Ezek sokat ronthatnak a rusztikus stíluson, mert hogyan is néz majd ki a szép fabútorunk a modern króm csapteleppel. Szóval ezeket illik a megfelelőre cserélni. 

rusztikus16

Tükrök

A rusztikus képkeretet könnyen megoldhatjuk pár régi deszka felhasználásával.

rusztikus4

Bútorok

A legnehezebb a meglévő bútorainkat rusztikussá tenni. Legegyszerűbb módja talán a festés és antikolás, amivel saját magunk is elboldogulunk, ha egy kicsit megtanuljuk a technikát.

Lecserélhetjük az asztal lapját, a bútorlapból készült polcainkat régi deszkákra. Szétnézhetünk a bolhapiacon, vagy a nagyszülők padlásán, műhelyében régi ülőkék és használati tárgyak után, amiket egy kicsit kipofozva felhasználhatunk a lakásban.

rusztikus17

 

rusztikus10

 

rusztikus18

 

rusztikus19

képek forrása

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!