roomlybox

Boldogság és a tojásmentes kalács

Eltört a télapós bögréje. Véletlen volt, de egy hirtelen mozdulattal lesodortam az asztalról. Még a földetérés előtt ránéztem, és láttam a szemében a rémületet. 

Aztán csak a csattanás volt, ami szinte visszhangzott a csendben. “Hoppá! … Ez eltört.” Láttam, ahogy kis arcán végigfut az ijedtség, majd a pici szája lefelé görbül és két hatalmas könnycsepp gördül abban a pillanatban végig az arcán. Nem mozdult, csak könnyes szemmel nézte a csorba bögréjét. A télapósat. Amilyen csak neki volt. Mert a lányokén télanyó van. “Most mi lesz?” – kérdezte a szeme, mert a száját nem merte kinyitni. Tudta, hogy akkor menthetetlenül elsírja magát. 

De nem bírta visszatartani. Zokogás közben kérdezte: “Meg lehet ragasztani?” Nem lehetett. A csorba bögre az csorba marad. – “De majd ültetünk bele virágot, jó?”

Mindenhol kerestem télapós bögrét, de persze már nincs szezonja. Elpakolták, legközelebb majd jövőre lesz a polcokon. Nem, nem szedik elő, még nekem sem. 

Aztán vettem egy másikat, lesz ami lesz. Egy kutyusosat, ami olyan, mint az alvós plüss kutyája. A kocsi hátsó ülésén ült, olvasta a lego-magazint. Mint a nagyok: lába keresztbe téve, két kézzel fogta az újságot. Beültem a kocsiba, az első ülésre. Elővettem a bögrét, és az ülés támlája és a fejtámla között kidugtam. Csak szép lassan csúsztattam felfelé, és közben kutyus hangján mondtam: “Szia Robi! Leszel a barátom?”

És ez a tekintet! Kiáltott: “Kutyus! Anyaaaaa, ez nagyon cuki!” Könnybe lábadt a szeme. “Anya, ez annyira aranyos, hogy mindjárt elsírom magam.”

És újabb könnycsepp gördült le a pici piros arcocskán. De ez már a boldogságé volt. Amiért élni érdemes.

 


 

A kalácsot ebből a vásárlásból hazatérve sütöttem.

Mazsolával még finomabb lenne, de most ebből kimaradt. Nem foszlós kalács, inkább sűrű, de nagyon puha.

 

Tojásmentes kalács

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • 5 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, barack, füge)
  • reszelt citromhéj
  • vaj a megkenéshez

 

Az élesztőt megfuttatjuk egy kis cukros tejben. A lisztet egy tálba öntjük, egy mélyedésbe beletesszük a felfutott élesztőt, ráöntjük a maradék langyos tejet, cukrot, olvasztott vajat. Körben a szélére hintjük a sót, az asztalt gyümölcsöket és a citromhéjat. Összegyúrjuk, kidolgozzuk. Kicsit lágy tésztája van. 

Duplájára kelesztjük, kb. fél-egy órát vesz igénybe. Három részre vesszük, fonatot készítünk belőle, és a sütőpapírral bélelt formába tesszük. Még kelesztjük fél órát, majd 180 fokon megsütjük kb. 45 perc alatt. 

Ez egy sűrű, édes kalács. Nagyon finom, de ne a foszlós kalácsra számíts. Én egyszer a tunéziai malév járaton ettem ehhez hasonlót.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!