roomlybox

Funkcióelkülönítés kis lakásban

Egy kis lakás, amiben minden van, aminek lennie kell: konyha, nappali és hálófülke.  Parányi, mindössze 40 m², mégis kihasználták a rendelkezésre álló teret úgy, hogy tágas érzést kelt. Ötletes, bár csupán két személy részére lakható. Na de hogyan is férnének el többen ekkora helyen?   Ennek ellenére ez is inkább egy jó látványterv, mint használható lakás. … Tovább »

Fehér konyha Moszkvában

Egy 60 nm-es lakás. Nem nagy, de nem is kicsi. Optimális egy pár részére. Egy hálószoba munkaállomással. Tágas konyha nappalival és étkező résszel.  Gardróbbal és nagy fürdőszobával.  A fehér színnel világossá és letisztulttá tették a lakást, míg a szürkével eleganciát adtak neki.  A fekete kiegészítők karakteressé teszik, míg a színek – ami szerintem kicsit lehetne… Tovább »

28 nm a lakásod? Nem a világ vége!

Bizony sokan keresik manapság a kis lakásokat. Nem igazán azért, mert pont ilyet szeretnének, hanem mert elérhető áron jutnak hozzá, és a fenntartása is olcsó. Ráadásul a takarítás sem vesz túl sok időt igénybe.  Az biztos, hogy aki nem szereti, az mindig azt hozza fel indokként, hogy nincs benne tér, nincs elszeparálva a funkció. Persze… Tovább »

Így is lehet élni: 21 nm-en

Mindössze 21 m². El tudod képzelni az életedet ekkora helyen, Ez a lakás akkora, hogy egyetlen ablak van rajta, mégis van benne konyha, nappali és külön hálószoba is.  Hogyan lehetséges? Nézd meg! A titkok, hogy a hosszú szobát, amely tulajdonképpen az egész lakás, keresztben leválasztották egy francia ajtóval. Így olyan, mintha a nappali az erkélyre… Tovább »

Költözz istállóba: barn house style

Főként az Egyesült Államokban elterjedtek ezek hatalmas istállók. Nálunk nem ennyire magasak, és nem ilyen stílusban épülnek, de végülis csak tervek kérdése. Nem tudom, hogy a fűtést hogy oldják meg ezekben a deszka házakban. De ettől eltekintve a stílusuk nagyon tetszik. Talán a sok fa és a hatalmas terek azok, amik vonzanak benne. Vagy a… Tovább »

Kék ablakfülkék egy 50 m2-es lakásban

Amikor leteszem magam elé az alaprajzot, mindig az az első gondolatom, hogy hogyan lehetne kivenni a falakat. Szeretem a nagy tereket, és amikor azt kérik tőlem, hogy minden helyiségen legyen ajtó, nekem sikítozik a lelkem a bezártság ellen. Ilyenkor megkérdezem a férjet, hogy miért szeretné bezárni a feleségét a konyhába, amíg ő a vendégekkel beszélget… Tovább »

Kertre néző étkező

Amikor családi házakat terveznek, legtöbbször a nappalinak tesznek kertkapcsolatot. Valahogy ez így alakult. Pedig ha belegondolunk, amikor a kertben vagy teraszon üldögélünk, akkor bizonyosan valamilyen étel-ital-szereplős összejövetel van… vagy csak üldögélünk egy kávéval. De honnan kerül ki mindez? A nappaliból?  Nem bizony! Hanem a konyhából. És pedig milyen ritka, hogy a konyha-étkező kapja meg azt… Tovább »

Szuper ötletes mikroloft Manhattan-ben

Ennek a manhattan-i lakásnak az alapterülete mindössze 40 m², érdekessége viszont, hogy a belmagassága 25 m. A tetőlakásban nem volt más lehetőség a funkciók kialakítására, mint a tér vízszintes megosztása. De ez azt hiszem, még egy laikusnak is adja magát ekkora belmagasság esetében.  A középső szint létrehozásával kialakult plusz berendezhető területen rendezték be a hálót…. Tovább »

Így rendezd be a lakásodat a bolhapiacról

A lényeg ennek a lakásnak a tervezése során az volt, hogy a 40 m²-t kihasználva egy szellős és fiatalos teret hozzanak létre a lehető legkisebb költségvetésből, de dizájnosan. A tárgyak nagy része a bolhapiacról, online aukciókról és garázsvásárokból való. A festett téglafal, a natúr padló és a fehér csempe a fürdőszobában mind-mind a költségek minimalizálására… Tovább »

Gardrób-mustra

A gardrób nálam legalább akkora szerelem, mint a téglafal. Ápol és eltakar. Lehet benne rumli és lehet rend. Te azt látod, hogy rend van a lakásban, én pedig tudom, hogy mindez csak a gardrób rejtő falai miatt lehet így. De milyen jó is az, ha a gardróbban is rend és átláthatóság uralkodik.  Néha úgy érzem,… Tovább »

Mit tehetsz a konyhád falára a csempén kívül?

Régen nem volt kérdés, csempét raktak a falra a tűzhely mögé. Azért mostmár van néhány alternatív lehetőség a fal megóvására, még ha maradunk a csempénél, akkor is. Egy kedves olvasóm kérésére összegyűjtöttem néhány lehetőséget a hagyományos csempe kiváltására. Cementlapok Sokféle mintával és méretben készülnek ezek a cementlapok, amik ellenállnak a tisztítószereknek és a súrolásnak. Az… Tovább »

Kifinomult loft, amibe szó nélkül beköltöznél

Mire képes egy építész és egy belsőépítész páros, ha a saját lakásuk felújításáról van szó? Nem kérdés, szuper ötletekkel és nem hétköznapi megoldásokkal töltik meg a rendelkezésre álló teret. Amikor ránézel ezekre a képekre, az jut majd eszedbe, hogy hogyan lehet az anyagokat és a színeket ilyen harmóniában egységként kezelni? Hogyan lehet az, hogy a… Tovább »

A legtutibb legénylakás egy tetőtérben

A pasik nem szeretnek a lakberendezéssel foglalkozni, mert úgy érzik, a bútorok ide-oda rendezgetése és a színek összeválogatása olyan csajos dolog. Viszont szeretik az olyan lakásokat, amire büszkék lehetnek, elismerést válthatnak ki vele a barátaik és a barátnőik előtt. Ez a lakás is ilyen. Nem praktikus, nem a tér maximális kihasználásáról szól. Nem is igazi,… Tovább »

Egyszobás garzon: ágy a konyha fölött

Ha a lakásod egyetlen szobából áll csupán, akkor kell igazán kreatívnak lenned. Nincs semmi fölösleges sallang, nem hagyhatsz parlagon egyetlen centit sem. Mégis érdemes – sőt kötelező – megtervezned előre a lakás elrendezését. Egyrészt azért, mert nincs sokféle elrendezési mód, vagyis a variációk száma elég korlátozott. Másrészt azért, mert sokkal gyorsabb, könnyebb és nem utolsó… Tovább »

Világos és átlátható tér a mindössze 29 m2-es garzonban

Amikor egy üres alaprajz van az ember lánya előtt, akkor igyekszik nekiveselkedni, és a lehető legtöbbet kihozni belőle. Aztán jön a túl sok érzés, mert mindent beletett, amit akart, de így meg olyan zsúfolt lett. És a harmadik lépés amikor egyet hátralépve, kidobáljuk a felesleget. Letisztul a kép és átláthatóbbá válik a tér. Ha ez… Tovább »

Tolóajtóval jobban kihasználható a tér

Ebben a lakásban a tervező egy nappali-étkezőt és a belőle nyíló konyhát mutatja be nekünk csodálatosan kidolgozott fotorealisztikus látványterven.  A konyha zöld színe nem hétköznapi, és bár nagyon tavaszias hangulata van, csak azoknak ajánlott egy ilyen konyha, akik nem unják meg hamar ezt a színt. A nappaliba került az étkezőasztal, ami jól elfér a kanapéval…. Tovább »

Férfias minimál 32 m2-en

Ennek a lakásnak a báját a letisztult anyaghasználat adja. A világos fa eleganciája éles ellentétben áll a szürke betonfallal és a térelválasztást szolgáló polcrendszer csöveivel. A szürkésbarna padló is karakteres ellenpontja a világos, erőteljes faerezetű, könnyed bútoroknak. A térelválasztó polcrendszer szinte lebeg a térben. A konyha  alsó pultrendszere egy egészen sötét tónust kapott, aminek ellenpontja… Tovább »

Tetőtéri álomkuckó 20 m2-en

Nem mindig van lehetőség arra, hogy az ember egy teljes lakást megvegyen. Van, amikor csak egy kicsi lyuk, egy tetőtéri darabka jut osztályrészül. És ebből kell kihozni a lehető legtöbbet. Ehhez viszont szükségünk van egy jó építészre, mint amilyen az ukrán Denis Svirid, aki nemcsak a szerkezeti problémákra talált megoldást, hanem a belső teret is… Tovább »

Te tudnál élni 8 m2-en?

Az eredetileg mosókonyhaként funkcionáló épületrészt furfangos módon alakították át egy minigarzonná, kihasználva, hogy a belmagasságot meg tudták növelni. Így még egy kis plusz területet tudtak kihasználni a mindössze 8,6 m² földszinti területen kívül. A földszinten egy takaros kis konyhát alakítottak ki, ahol egy személy kényelmesen el tud helyezni mindent. Bár a főzéshez a sarokba eldugott… Tovább »

Ideiglenes otthon 40 m2-en – de én véglegesnek is elfogadnám

Ez a lakás a maga 40 m²-ével ideiglenes otthona egy fiatal párnak Moszkvában. A tervezők feladata az volt, hogy kényelmessé és használhatóvá tegyék a lakást az elkövetkező néhány évre. A fő csapásvonal a funkcionalitás volt, így sikerült kialakítani egy kényelmes hálószobát dolgozó résszel, egy tágas konyhát étkezővel és még egy nappali részt is. Ezen kívül… Tovább »

75 m2: kényelmesen 3 gyerekkel

Ebben a Tel-Aviv-i lakásban a 3 gyermekes család számára kellett egy teljesen új belső teret kialakítani. A feladat az volt, hogy egy levegős és világos közösségi teret hozzanak létre. A homlokzati nyílászárók helyén már nem lehetett változtatni, viszont a belső falakat kibontották a nappali és a konyha, valamint a két gyerekszoba között. Így aztán létrehoztak… Tovább »

Kiadó apartman minimál stílusban

Lengyelországban található ez a teljesen lecsupaszított kis lakás, ami a ma egyre divatosabb lakáshotelek számát szaporítja. A minimalista lakásba főleg fiatalokat várnak, akik néhány napra vagy hétre vehetik ki a szobákat. Városlátogatás vagy kulturális események alkalmával megszállni egy ilyen lakásban teljesen kielégítő.  Bár villásreggelit nem kapunk a pincértől, de a jól felszerelt konyhában otthoni körülmények… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!